top of page
Figure 5-31.jpg

Publicaties

Wetenschappelijk

Met Márcia Vilarigues & Sven Dupré, "Materials, Furnaces, and Texts. How to Write about Making Glass Colors in the Seventeenth Century." Ambix 67 (2020): 323-245. In 1678 publiceerde de alchemist en glasmaker Johannes Kunckel het meest ambitieuze boek vol glasrecepten tot dan toe: de Ars Vitraria Experimentalis. We hebben een aantal recepten voor rood glas gereconstrueerd, waarbij we aantonen dat kennis van herkomst van ingrediënten en vuurbeheersing van groot belang waren voor de kwaliteit van het glas. Voor een samenvatting lees je deze blog.

Met Peter Heering, Lawrence M. Principe & Sven Dupré, "Re-working Recipes and Experiments in the Classroom." In Sven Dupré, Anna Harris, Patrica Lulof, Julia Kursell & Maartje Stols-Witlox (red.), Re-construction, Replication and Re-enactment in the Humanities and Social Sciences. Amsterdam: Amsterdam University Press (2020): 199-224. Historische reconstructies zijn een mooie manier om samen met studenten over de technieken en materialen uit het verleden te leren. In dit hoofdstuk wordt een cursus besproken waarin scheikunde-studenten reconstructies maken van 16e-eeuwse recepten voor pigmenten, inkt en metaalbewerking. Ook moderne scheikundigen staan hierbij regelmatig voor verrassingen!

Reworking Recipes. Reading and Writing Practical Texts in the Early Modern Arts. Dissertatie. Universiteit Utrecht (2020). Voor een kort overzicht van de inhoud kijk je hier of je leest de interviews die naar aanleiding van het proefschrift zijn verschenen in NRC en het Parool.

“Unpacking Recipes and Communicating Experience. The Ervarenissen of Simon Eikelenberg (1663-1738) and the Art of Painting.” Early Science and Medicine 24 (2019): 248-282. Hoe schrijf je praktische instructies het handigste op? Sinds de oudheid werden hiervoor recepten gebruikt, maar vanaf de 17e-eeuw begon men te experimenteren met nieuwe vormen. Ook de schilder Simon Eikelenberg doet hier enthousiast aan mee. Hij neemt afscheid van het recept en introduceert zijn ervarenissen: zeer uitgebreide verslagen van zijn avonturen in de werkplaats, inclusief alles dat fout ging.

Voor open access klik hier.

 

“Learning a Craft from Books. Historical Re-enactment of Functional Reading in Gold- and Silver-smithing.” Nuncius 33 (2018): 198-235. In 1721 werd een handleiding voor jonge goud- en zilversmeden gepubliceerd. Hoewel er veel bekend is over dit soort praktische teksten, weten we maar weinig over hoe dit soort handleidingen in historische  lespraktijken werd gebruikt. Om hierachter te komen heb ik een historisch leertraject nagespeeld op basis van de handleiding. Wat blijkt? Beginners hebben maar weinig aan zo'n tekst, maar het stelde gevorderde leerlingen in staat om onafhankelijk van een leermeester hun eigen kennis te verrijken. 

Verder lezen over dit onderzoek? Lees deze blog, of deze, of deze. Of lees dit kleine artikel naar aanleiding van twee zilveren objecten die de schrijvende zilversmid heeft vervaardigd.

Voor open access klik hier​.

Populariserend

"Geschiedenis in een laboratorium." Historisch Tijdschrift Aanzet 34.2 (2019): 36-39. Dit artikel onderstreept waarom het voor historici belangrijk is om te experimenteren.

“Stille getuigen van een schrijvende zilver-smid.” Samenklank. Kerkblad van de protestantse gemeente te Heino (Juli 2018): 4-5. De schrijvende zilversmid Willem Van Laer publiceerde niet alleen een belangrijke Weg-wyzer voor jonge goud- en zilversmeden – smeden kon hij ook als de beste! Een set avondmaalsbekers demonstreert zijn vaardigheid.

 

Met Sven Dupré & Tonny Beentjes. “Boeken in de werkplaats.” De Boekenwereld 33 (2017): 72-77. De onderzoeksbibliotheek van het Rijksmuseum bezit een prachtige collectie historische praktische teksten. In dit artikel lichten we er een aantal uit en laten we zien hoe deze teksten worden gebruikt in het academische onderwijs.

 

“Maken als groeien. Wat de meester niét in de hand heeft.” Article 9 (2017): 4-7. Materialen zijn vaak eigenwijs en een goede kunstenaar weet dat. 

Blog Posts

"The Fire and the Furnace. Making Recipes Work." Recipes Project (3 december 2020). Sommige historische glasrecepten zijn zo complex dat je bijna het hele wiel zelf uit moet zien te vinden. Dat komt onder andere omdat er zoveel verschillen waren tussen houtgestookte glasovens. 

“True Colors, or the Revelatory Nature of Cold.” Recipes Project (6 december 2018). IJzer smeedt men wanneer het heet is. Vaak maken we materialen heet om ze te bewerken. Logisch. Maar hoe dacht een schilder rond 1700 over kou?

 

Samen met Tonny Beentjes. “Vicissitudes in Soldering. Reading and Working with a Historical Gold- and Silversmithing Manual.” History of Knowledge (10 mei 2018). Leren solderen zoals ze dat in de 18e-eeuw deden? Met een soldeerlamp en een blaaspijpje? Er bestonden handleidingen, maar het nawerken van die oude instructies is nog niet zo eenvoudig.

 

“Rock-paper-scissors. Bending Tools and the Rules.” ARTECHNE Project (2 november 2017). Een hamer die indeukt als je een spijker in de muur slaat is weinig waard. We gaan er gemakshalve van uit dat gereedschappen inert zijn, maar klopt dat altijd?

 

“Cutting in Cultural Heritage. Besieging the Archives with a Paper-knife.” ARTECHNE Project (8 mei 2017). Wat een geweldig avontuur was dit! Tijdens mijn onderzoek naar oude Weg-wyzers kwam ik een Vlaams archief een ongeopend exemplaar tegen. De archivaris was zo vriendelijk een briefopener uit te lenen zodat de bladzijdes na bijna 300 jaar eindelijk los konden worden gesneden.

 

“How to Read Early Modern Instructions for Gold- and Silversmiths.” Shells and Pebbles (October 24, 2016). Modder maken in een laboratorium. Soms is het nodig, bijvoorbeeld om een historische giet-mal te reconstrueren.

bottom of page